Beanca: “Er zijn voor de medemens is mijn drijfveer”

In mijn beleving zijn in het Noorden nu veel mensen aan het (om)scholen voor de zorg. Ik zie hoe enthousiast ze van het werk worden,” vertelt Beanca Hollander die op dit moment als verpleegkundige in een COVID-19-huis werkt.

“Ik ben een zogenaamde herintreder. Voorheen werkte ik in de kraamzorg, maar ik stopte daar op een gegeven moment mee om met mijn man het boerenbedrijf te runnen. Nu werk ik alweer een aantal jaren in de ouderenzorg. Zorg bieden is mijn werk en dat doe ik met veel plezier en enthousiasme. Sinds kort werk ik voor coronapatiënten. Waardevol werk. Nu extra, omdat familie en naasten (mantelzorgers) niet op bezoek mogen komen.”

 

Bewuster aandacht

“In deze coronacrisis ben ik mij bewust van de extra verantwoordelijkheid die bij me ligt, zowel voor de patiënten als mijn gezin. Gelukkig heb ik nog geen symptomen van corona gehad en kan ik mijn werk blijven doen.
Het zal je ouder maar zijn, om wie je van de ene op de andere dag niet meer een arm kunt slaan. Er wordt in de organisatie waar ik werk veel actie ondernomen om op andere manieren contact te kunnen maken: Raamcontact, videobellen, kaarten, bloemen en vergeet niet alle lekkere dingen die bezorgd worden.
Mocht er tijd zijn, dan maak ik een extra praatje met een bewoner. Ze zijn immers alleen! Waar voorheen de dag voor hen begon met het uitkijken naar bezoek, een praatje of een activiteit, blijven de ouderen nu hier in het COVID-19-huis veelal alleen achter. Het is hartverscheurend.”

Beanca

 

Voor de medemens

“Het COVID-19-huis waar ik nu werk, is een huis waar mensen verblijven die positief zijn getest op corona. Soms is er ook een partner bij. De ziekte is heel ongrijpbaar. Mensen herstellen, maar er komen hier ook mensen om te sterven. Ik voel me in mijn werk waardevol. Dat was ook al voor de coronacrisis, maar nu toch extra, omdat de mantelzorgers er niet bij kunnen zijn. Op dit moment is het verzorgend personeel de verbindende schakel tussen de coronapatiënten en hun mantelzorgers.“

 

Een baan in de zorg

“Er voor de medemens zijn, is mijn drijfveer waarom ik voor dit prachtig vak in de zorg heb gekozen. En nu ik daarbij ook het enthousiasme zie van de omgeschoolde collega’s  - jong en oud -, dan gaat mijn hart sneller kloppen. Mijn advies: Ga de uitdaging aan en kies voor een baan in de zorg”, besluit Beanca.

 

Maak een profiel aan

Ben je nieuwsgierig of werken in zorg en welzijn bij jou past of ben je toe aan een volgende stap in je loopbaan? Of zoek je een werkervaringsplek of vakantie- of vrijwilligerswerk? Met je profiel maak je jezelf zichtbaar voor de ruim 270 aangesloten organisaties in zorg en welzijn in Drenthe, Groningen en Friesland.

Een carriéreswitch is dichterbij dan je denkt.