Hoe schrijf je een uitnodigende sollicitatiebrief?

Met een goede sollicitatiebrief overtuig je de werkgever van je toegevoegde waarde en onderscheid je jezelf van andere sollicitanten. Maar hoe doe je dat?

 

Een goede sollicitatiebrief bevat minstens de volgende onderdelen:

Wat kom je brengen?

Wat is jouw toegevoegde waarde voor de werkgever? Waarom moeten ze jou aannemen en niet iemand anders?
Het is verstandig om niet terugvallen op standaard vereisten zoals jouw opleidingen of werkervaring. Dit staat ook al in je cv. Je moet dus opzoek gaan naar iets wat jouw onderscheidt van anderen en dat van toegevoegde waarde is voor de werkgever. Wat zijn jouw unieke kwaliteiten?

Keuze voor het bedrijf

Waar gaat je zorg hart sneller van kloppen? Waarom solliciteer je op deze functie?
Geef voor jezelf antwoord op deze vragen en zet er een aantal op papier. Kies vervolgens de redenen die ook voor de werkgever van toegevoegde waarde zijn.

Een sterke afsluiting

Het is lastig om je sollicitatiebrief te beginnen met een goede openingszin. Maar vergeet niet om je brief ook af te sluiten met een sterke slotzin. Het belangrijkste wat een brief moet doen, is jou die uitnodiging bezorgen voor een gesprek. Geef dit dus ook aan in de afsluiting van je brief. Gebruik geen clichés zoals ‘ik kijk uit naar uw reactie’ maar wees proactief. Bijvoorbeeld: graag kom ik bij u op de koffie om in gesprek te gaan voor de functie van (functienaam).

 

Meer tips lezen