Solliciteren kan voor (introverte) mensen moeilijk zijn – met deze 3 tips krijg je toch die baan

Profileren en netwerken zijn woorden die jou waarschijnlijk zenuwachtig maken. Deze woorden staan mijlenver van je af. Hoe zorg je ervoor dat je goed overkomt, zonder dat je het gevoel krijgt dat je een toneelstukje zit op te voeren?

3 gratis tips speciaal voor jou!

1. Ontwikkel een andere kijk op solliciteren

Stop met proberen jezelf te verkopen, begin met delen wat je bieden hebt! Neem eens een paar personen in gedachten van wie jij vindt dat zij zichzelf op een overtuigende authentieke manier zichtbaar maken. Ga vervolgens na wat deze mensen nu precies doen.

2. Maak oogcontact

Je hoeft niet met iedereen uit de sollicitatiecommissie tegelijkertijd het gesprek te voeren. Antwoord geven aan de persoon die een vraag stelt is genoeg, maar kijk ook een van de anderen aan tijdens dat antwoord. Door even oogcontact te maken, laat je merken dat je doorhebt dat er meer mensen zijn.

3. Stiltes tijdens het gesprek

Als introverte sollicitant denk je voordat je praat en wil je voordat je je uitspreekt een afweging maken. Dit kan tot langere stiltes leiden in een gesprek Dat je wilt nadenken over een vraag vind niemand gek. Om te voorkomen dat je te lang stil bent, kun je hardop je gedachtegang delen. Bijvoorbeeld met een zinnetje als: “ik ben even op zoek naar een goed voorbeeld.  In de tijd dat je de zinnen uitspreekt, kun  je alvast op zoek naar het antwoord.

Meer tips lezen